Vad kostar ett bilbatteri?

Om batteriet i din bil är dåligt så är det en bra idé att byta ut det innan din bil dör helt. Det är inte kul att bli stående en kall vintermorgon med ett urladdat bilbatteri.

Men vad kostar ett bilbatteri och kan man byta det själv? Det ska vi gå igenom i den här artikeln.

Vi kommer endast att prata om bilbatterier som sitter i bensin- och dieselbilar. Dessa kallas ofta startbatterier.

Större batterier som sitter i elbilar (till exempel Tesla) täcks inte av det vi går igenom här nedan.

Vad kostar ett bilbatteri?

Olika bilar och motorer kräver olika typer och storlekar på bilbatterier.

En liten bensindriven Volkswagen Polo har till exempel oftast ett mycket mindre batteri än en Mercedes-Benz E-klass med dieselmotor.

Mindre bilbatterier kostar oftast omkring 800 och 1500 kronor, medan dyrare större batterier kostar mellan 1500 och 3000 kronor.

Det finns många olika märken som tillverkar bilbatterier. Vill du komma billigare undan så kan du till exempel köpa ett helt okej bilbatteri på Biltema.

Har du en nyare bil med många elektriska funktioner så kan det löna sig att köpa ett lite dyrare batteri från ett känt märke som Varta eller Tudor.

Hur ofta ska man byta bilbatteri?

Vanligtvis så håller sig ett bilbatteri i bra skick i 4-6 år.

Detta kan variera lite beroende på hur mycket du kör din bil och/eller om den står still under långa perioder utan att underhålladdas.

Om du pendlar långa sträckor med din bil så håller sig batteriet i bra skick eftersom det hela tiden laddas av din bils generator.

Om du däremot bara kör kortare sträckor så hinner batteriet inte laddas upp lika mycket, detta kan förkorta batteriets livslängd.

Vet du om att du kör många korta sträckor så kan det därför vara en bra idé att investera i en batteriladdare som kan underhållsladda ditt batteri några gånger per år.

Då håller sig batteriet i bra skick längre.

Om du har en bil som du bara kör på sommaren så är det en bra idé att ta ur batteriet ur bilen under vinterhalvåret. Förvara då ditt batteri på ett torrt och svalt sätt så håller du det i bra skick.

Batteriet bör även vara fulladdat när du förvarar det. Har du möjlighet så kan du sätta batteriet på underhållsladdning medan det förvaras, då är batteriet friskt och fulladdat när du plockar fram bilen till sommaren.

Kan man byta bilbatteri själv?

Ja det är oftast inga problem att byta ut bilbatteriet själv.

Se till att du köper rätt typ av batteri till din bil. Det finns några olika storlekar på bilbatterier och ibland sitter pluspolen och minuspolen på olika sidor.

Om du köper fel typ av batteri så finns det risk för att det inte passar i din bil.

Det sitter oftast lätt åtkomligt antingen under en plastkåpa i motorrummet eller under bagagemattan/golvet i bagageutrymmet.

Vill du veta exakt vart batteriet sitter i din bil så kan du antingen kolla i din bils instruktionsbok eller söka på Google (eller Youtube) där det oftast finns bra guider till olika bilmodeller.

Tänk på att vissa bilar beter sig annorlunda om man kopplar bort batteriet en stund.

Till exempel så kan stöldsystemet för bilstereon gå igång och då kan du behöva en säkerhetskod för att låsa upp det igen.

En del bilar tappar också felkoderna om du tar bort batteriet. Om du har en lysande motorlampa eller EPC-lampa så kan det därför vara en bra idé att läsa av felkoderna innan du tar bort batteriet.

Om du är osäker på vad som gäller för just din bilmodell så kan du söka på Google eller Youtube. Där hittar du oftast bra guider och saker som är bra att tänka på när du ska byta bilbatteri i olika bilar.

Du kan till exempel söka efter ”byta bilbatteri volvo v70” eller ”change car battery volkswagen passat”.

Ibland finns det inte så många svenska resultat, men engelska Youtube-videor är oftast inte så svåra att förstå.

Efter att du har bytt ditt batteri så se till att batteriet sitter fast ordentligt. Det är viktigt att ditt batteri inte kan flytta på sig om det skulle ske en olycka.

Du har kanske märkt att besiktningsteknikern brukar känna så att batteriet sitter fast när du besiktigar din bil? Det är alltså av säkerhetsskäl.

Är bilbatterier laddade när man köper dom?

Ja, alla bilbatterier ska vara laddade när du köper dom från butik.

Det är däremot inte säkert att batteriet är 100% laddat eftersom batterier tappar lite laddning när dom inte används.

Men du ska kunna sätta i ett ett nytt bilbatteri från butik i din bil direkt utan problem. Även om batteriet inte är 100% laddat så kommer det att laddas upp medan du kör din bil.

Lämna en kommentar