Volkswagen: EPC-lampa lyser

Alla nyare Volkswagen-modeller har datorsystem som kallas EPC (Electronic Power Control). EPC håller koll på delar av elektroniken i din Volkswagen.

Om du till exempel har en Passat, Golf, Polo eller Caddy där EPC-lampan lyser så betyder det att det är något fel på någon komponent som påverkar EPC.

Varför lyser EPC i Volkswagen?

EPC är som sagt ett system som håller koll på många olika funktioner i din Volkswagen. Systemet håller bland annat koll på motor och växellåda.

EPC kan till exempel börja lysa om det är fel på någon av följande komponenter.

  • EGR-ventilen
  • Luftmassemätaren (LMM)
  • Farthållaren
  • Någon givare
  • Spjällhuset
  • Dåligt eller urladdat batteri
  • Problem med växellådan
  • Bromsljuskontakten

Som du ser så kan EPC-lampan börja lysa av många olika anledningar.

Det är därför väldigt svårt att gissa varför EPC-lampan lyser i din Volkswagen utan att göra en felsökning.

Enklast (och billigast) är att felsöka din bils datorsystem med en dator eller en felkodsläsare.

Det finns många olika felkodsläsare att köpa (på till exempel Biltema) som fungerar med dom flesta Volkswagen-modeller. Dessa brukar kosta mellan 300 och 1000 kronor beroende på hur många funktioner den har.

En felkodsläsare kan vara en bra investering om du brukar felsöka din bil själv.

Oftast kan du också välja att läsa av felkoder i din bil i samband med besiktning. Om besiktningsteknikern inte frågar om det, så kan du fråga om det finns möjlighet att läsa felkoder. Det brukar kosta någon hundralapp extra.

Du kan också lämna in din bil på en verkstad för att läsa av felkoderna.

En mekaniker på en verkstad kan oftast lista ut vad som orsakar den lysande EPC-lampan eftersom dom ofta har felsökt samma bilmodell många gånger tidigare.

En felsökning på verkstad brukar kosta mellan 500 och 1000 kronor beroende på vilken verkstad du går till.

Kom ihåg att det är oftast billigare att lägga lite pengar på att felsöka vad som faktiskt är fel på din Volkswagen. Om du börjar byta komponenter utan att veta vad som är fel så händer det ofta att man byter saker som inte behöver bytas.

När du gjort en felsökning och hittat felet så kan du ibland spara pengar genom att beställa reservdelar billigt på nätet och byta själv.

Det är till exempel inte så komplicerat att byta ett dåligt batteri eller en bromsljuskontakt, men om det är fel på EGR-ventilen eller någon givare som sitter svåråtkomligt i motorutrymmet så kan det vara enklare att låta en verkstad byta ut komponenten så att det görs på rätt sätt.

Kan man köra Volkswagen med lysande EPC-lampa?

Eftersom en lysande EPC-lampa i din Volkswagen kan orsakas av så många olika fel så är detta svårt att svara på.

Om din bil känns som vanligt så är det oftast ingen fara att köra bilen, men jag rekommenderar att du felsöker problemet så fort som möjligt så att du i alla fall vet varför lampan lyser.

Tänk på att datorn i din bil ibland kan stänga av vissa funktioner samtidigt som EPC-lampan lyser.

Till exempel så kan farthållaren vara avaktiverad om bilen känner av att något är fel.

Om du bil rycker eller hackar så bör du inte köra bilen längre än till en verkstad. Om bilen går riktigt dåligt så kan det vara en god idé att bogsera eller bärga bilen till en verkstad så att du inte skadar motor eller växellåda.

Om din bil känns slö och inte går att varva och/eller din automatväxellåda inte använder alla växlar så kan din Volkswagen ha gått in i ett så kallat ”limp mode”.

Detta är ett säkerhetsläge som bilen använder när något är fel.

Om detta händer så bör du felsöka och laga din bil innan du kör längre sträckor med den. Om du fortsätter att köra med din bil så riskerar du att orsaka mer skada som kan bli dyrt att reparera.

Lämna en kommentar