Lyser ABS-lampan i din Volvo? ABS-lampan kan tändas av flera olika anledningar och det betyder att något är fel med ditt bromssystem.
I den här artikeln ska vi prata med om vad som kan orsaka en lysande ABS-lampa i bland annat Volvo V70, Volvo V60, Volvo V40, Volvo V50, Volvo XC60 eller Volvo XC70.
Tipsen nedan går att använda på alla Volvo-modeller som har ABS.
Lysande ABS-lampa Volvo
Det finns som sagt många anledningar till att en ABS-lampa börjar lysa. Här har jag samlat några vanliga orsaker som kan hjälpa dig att felsöka problemet.
Vi kan börja med att det finns ett tillfälle då ABS-lampan ska lysa. När du vrider på tändningen och startar din bil så lyser lampan (tillsammans med flera andra varningslampor) en stund.
När du startat bilen så ska lamporna slockna igen. Om ABS-lampan inte slocknar så har du troligtvis ett fel någonstans.
Lyser din ABS-lampa samtidigt som du märker att dina bromsar inte beter sig som dom ska? Kör i så fall inte med bilen i onödan innan du har felsökt problemet. Du vill inte hamna i en situation i trafiken där du upptäcker att dina bromsar inte fungerar.
Här nedan hittar du några vanliga fel.
Läs av bilens felkoder
När en varningslampa lyser i din bil så bör du alltid börja med att läsa av felkoderna.
Om ABS-lampan har tänts så betyder det att det nästan alltid finns en eller flera felkoder i bilens datorsystem.
Du kan antingen lämna in bilen på en verkstad för att läsa av felkoderna, men det finns också billiga felkodsläsare att köpa på till exempel Biltema.
Läser du av felkoderna själv så kan du söka på till exempel Google eller Youtube efter felkoden, oftast hittar man då olika vanliga fel som andra personer haft med sina Volvo.
Har du en felkodsläsare som man kan nollställa bilens felkoder med så kan du testa att nollställa felkoderna. Det händer ibland att felaktiga signaler någonstans i systemet skapar en felkod som orsakar den lysande ABS-lampan, utan att något är trasigt.
Släcker du felkoden så märker du om den tänds igen. Tänds den inte så var det troligtvis ett falskt larm.
Börja inte att byta delar om du inte är 100% säker på att du vet vad som är trasigt. Det leder oftast till att du byter ut komponenter som inte är trasiga.
Problem med ABS-styrenheten (ABS-boxen)
Varje bil med ABS har en styrenhet som ser till att bromsarna fungerar som dom ska. Om det blir något problem med den så kan varningslampan att börja lysa.
Det är svårt att se med blotta ögat om det är fel på styrenheten. Men du kan testa att ta bort kontakten och se så att det inte är ärgat eller glapp.
Om du inte vet vart styrenheten sitter i din bil så kan du söka på Google efter till exempel ”Volvo V70 ABS styrenhet” så brukar det komma upp bilder och videor som är till hjälp.
Dåliga ABS-givare
Vid varje hjul sitter det en ABS-givare som skickar signaler till bilens datorsystem och ser till så att ABS:en fungerar som den ska.
Om en eller flera av givarna är dåliga så kommer ABS-lampan att börja lysa.
Om en givare är dålig eller glappar så kan du oftast se i bilens felkoder vilken av givarna som det är problem med.
Ibland kan det också vara fel på kablarna som går till varje ABS-givare.
Om felkoderna till exempel säger att ABS-givaren höger bak är trasig, så börja med att kolla så att alla kablar och kontakter är hela. Lossa kontakten och se så att det inte är ärgat eller trasigt på något annat sätt.
Det är inte ovanligt att kablar vittrar sönder eller går av på vissa modeller.
Dåliga eller skitiga ABS-kransar
Vid varje hjul sitter det en ABS-krans som hjälper ABS-givarna att läsa av hur varje hjul snurrar.
Om kransen blir skitig eller dålig så får inte givarna kontakt och kan skicka rätt signaler och detta kan tända en felkod.
Sök på Google eller Youtube efter din Volvo-modell så hittar du information om hur du kan rengöra ABS-kransarna på just din bil.
Du kan till exempel söka efter ”ABS krans Volvo V70”.
Är det farligt att köra med lysande ABS-lampa i Volvo?
Det här är svårt att svara på utan att veta vad som är fel med just din bil.
Om ABS-lampan lyser och dina bromsar känns som vanligt så är det oftast ingen större fara.
Tänk dock på att din ABS kanske inte fungerar som den ska. Det betyder att bilen beter sig annorlunda om du behöver bromsa hårt. Detta brukar märkas mest i snö, vatten eller grus.
Om dina bromsar inte känns som vanligt så bör du inte köra runt med bilen innan du har felsökt och lagat felet.
Om du tappar bromsverkan i trafiken så kan det sluta riktigt illa i en olycka.